Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Καταγγέλουμε την απρόκλητη και ιδιαίτερα βίαιη επίθεση από τα ΜΑΤ

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 22 Απριλίου 2009, στις 5 π.μ., το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου δέχτηκε απρόκλητη και ιδιαίτερα βίαιη επίθεση από τα ΜΑΤ.


Το βράδυ, γύρω στις 11μ.μ., είχε προηγηθεί ρήψη δύο μολώτοφ στη διμοιρία που σταθμεύει στη Χαρ. Τρικούπη. Έξι ώρες αργότερα, τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ περικύκλωσαν το πάρκο και ξυλοκόπησαν με άγριο τρόπο τον κόσμο που καθόταν εκεί χυδαιολογώντας, απειλώντας και εκφράζοντας απερίγραπτο μίσος και σαδιστική ικανοποίηση.


Δύο από αυτά τα άτομα στάλθηκαν στο νοσοκομείο με σπασμένα χέρια και ανοιγμένα κεφάλια. Τέσσερα άτομα προσήχθησαν αναίτια στη ΓΑΔΑ.


Λίγα μέτρα από το σημείο όπου πέντε μήνες πριν δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος βιώσαμε και πάλι να εφαρμόζεται από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ η λογική των μαζικών εκκαθαρίσεων, του πογκρόμ, της κοινωνικής καταστολής και της ‘συλλογικής ευθύνης’. Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατασταλτική πολιτική που εφαρμόζεται με τη λογική της συλλογικής ευθύνης, όπου τυχαίοι περαστικοί και θαμώνες της περιοχής ξυλοκοπούνται αδιακρίτως, είναι αυθεντικό χαρακτηριστικό φασιστικών καθεστώτων.


Οι πρακτικές αυτές της ΕΛ.ΑΣ δεν μας εκπλήσουν. Γνωρίζουμε ότι είναι στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου που στόχο έχει την καταστολή, την ποινικοποίηση και την στρατικοποίηση της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων, καθώς και την εξαφάνιση κάθε κοινωνικής αντίδρασης, αμφισβήτησης και συλλογικού αγώνα.


Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής και τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους όλης της πόλης να συμμετέχουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 25 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο πάρκο Ναυαρίνου.


Καλούμε επίσης την Τρίτη 28 Απριλίου στις 6 μ.μ. σε πορεία που ξεκινάει από το πάρκο Ναυαρίνου για την υπεράσπιση των κοινωνικών κέντρων και των καταλήψεων.


Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές.


Ανοιχτή Συνέλευση Αυτοδιαχειριζόμενου Πάρκου Ναυαρίνου

8 σχόλια:

  1. Πάρκο Γκεβάρα

    Λόγω του γεγονότος ότι από διάφορες πηγές γίνεται προσπάθεια, το πάρκο να ονομαστεί Α.Γρηγορόπουλος, και επειδή το παληκαράκι πέρα από το γεγονός του ότι εκτελέστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, δεν πρόλαβε λόγω ηλικίας να προσφέρει και κάτι αξιομνημόνευτο, θεωρώ ανώριμο το να ονοματιστεί έτσι το πάρκο.
    Προτείνω λοιπόν την κατάρτιση ενός καταλόγου από δέκα προτεινόμενες ονομασίες, την αφισσοκόληση αυτού του καταλόγου, και την διενέργεια δημοψηφίσματος το μεθεπόμενο Σάββατο σε πάγκο της λαϊκής στην Καλλιδρομίου.
    Νομίζω πως είναι σαφής ό στόχος της ολοένα και μεγαλύτερης συμμετοχής των κατοίκων στο εγχείρημα, αλλά και της νομιμοποίησής του ( δεν φοβάμαι την λέξη) μέσα από την μαζικοποίηση που θα αποτελέσει τον ουσιαστικό μοχλό πίεσης προς τον δήμο, προκειμένου να αποδεχθεί το τετελεσμένο.
    Η πρότασή μου είναι λοιπόν να ονομαστεί το πάρκο σε ¨Πάρκο Γκεβάρα¨, πρόταση που δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση και επιχειρηματολογία ειδικά στα Εξάρχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα σαλεμένα της Μεσολογγίου.

    Δυό λόγια για την ανακοίνωση που ανεβάσατε.
    Κατ΄αρχήν τα πάρκα δεν δέχονται επιθέσεις από τα ΜΑΤ.
    Από εργολάβους, ή δημοτικούς υπαλλήλους των, ναι, μπορούν να δεχτούν επιθέσεις.
    Με ποιό σκεπτικό η συνέλευση συνδέει την επίθεση σε εκείνους που επέλεξαν άγρια χαράματα να είναι στο πάρκο( εκτός της περιφρούρησης), με την επίθεση στά ΜΑΤ ?
    Αληθεύουν τα αναγραφόμενα στο indymedia για υβριστικές επιθέσεις από θαμώνες του πάρκου πρίν την επίθεση των ΜΑΤ ?
    Γιατί ή συνέλευση του πάρκου δεν διαχωρίζει τη θέση της από την επίθεση που
    έγινε στα ΜΑΤ?
    Το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη καταδικάστηκε τόσο στη συνείδηση του λαού, όσο και στα δικαστήρια. Η αποχουντοποίηση που δεν έγινε λόγω καραμανλισμού, αν τότε δικαιολογούσε δυναμικές ενέργειες, σήμερα τις κάνει να φαίνονται ανόητες.
    Μήπως με αυτή τη στάση νομιμοποιείται η πρακτική των σαλεμένων της μεσολογγίου ?
    Μήπως με αυτή την ιδιότυπη ανοχή, το πάρκο καταγραφεί ως τόπος ορμητήριο τους, και ως τέτοιο θα δέχεται τις συνεχείς επισκέψεις –επιθέσεις των δυνάμεων κατοχής των Εξαρχείων ?
    Μήπως κάποιοι πρέπει να τους πούμε πως το πάρκο δεν είναι πανεπιστημιακό άσυλο ?
    Μήπως τελικά αυτές οι επιλογές είναι ενσυνείδητες για να κρατήσουν μακρυά τους ενεργούς πολίτες των εξαρχείων, μια που αν κατέβαιναν σε μια συνέλευση 100 κάτοικοι, θα άλλαζε αμέσως η σύνθεση της συνέλευσης και θα είχαμε εμφύλιο?
    ( σε ξένο αχυρώνα )
    Εκτός αν η κατάληψη και η διαμόρφωση σε πάρκο,δεν έγινε για να κερδηθεί ως χώρος πρασίνου κλπ, ένας ήδη δρομολογημένος για αυτό τον σκοπό χώρος.
    Εκτός και αν η κατάληψη έγινε για να εξασκήσει την εφήμερη επαναστατική γυμναστική του άλλο ένα γκρουπούσκουλο.
    Εκτός αν η κατάληψη έγινε για να χρησιμοποιηθεί το πάρκο, ως ανεξάρτητο κράτος και εφαλτήριο για παγκόσμια ανατροπή του καπιταλισμού.
    Αυτό τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι εγώ από τα γραφικά και το ύφος της γενικής αφίσσας που καλεί στην πορεία υπεράσπισης των καταλήψεων.
    Με αυτή πάντως την πρακτική που κρατά τους 21 από τους 22 χιλιάδες κατοίκους των εξαρχείων μακρυά απ΄το πάρκο, σύντομα στη θέση του θα δούμε το βιοκλιματικό μεγαθήριο του επιμελητηρίου, ενώ κάποιοι θα μείνουν-μείνουμε με άλλη μία επαναστατική ή «επαναστατική» ανάμνηση να διηγούμεθα στις ταβέρνες.
    Θα τα πούμε βέβαια από κοντά και στις συνελεύσεις.
    Καταδικάζω την βάρβαρη επίθεση και την δολοφονική μανία των σαλεμένων ματατζήδων.

    Έξω τα ΜΑΤ απ΄τα Εξάρχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή υπήρξα αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς όσων συνέβησαν το βράδι αυτό -καθότι, ως γνωστόν, όσοι ζούμε δίπλα στο πάρκο δεν μπορούμε πλέον να κοιμηθούμε τη νύχτα παρά μόνο άν βρέξει ή όποτε υπάρχουν ανάμεσα στους νυχτόβιους συγκεντρωμένους κάποιοι που σέβονται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τους κάτοικους και κάνουν ησυχία- έχω να σχολιάσω τα εξής:
    Πράγματι, νωρίτερα, τα ΜΑΤ στη Χ.Τρικούπη είχαν δεχθεί επίθεση με μολότωφ, απάντησαν με δακρυγόνα αλλά δεν κινήθηκαν προς το πάρκο ή γύρω από αυτό. Αυτό συνεβη στις 10.45 περίπου.
    Όλη τη νύχτα και κυρίως από τις 2.30 και μετά και μέχρι τις 5.30 που έγινε η επέμβαση στο πάρκο υπήρχαν διαρκώς κάποιοι που φώναζαν και έβριζαν -δεν είμαι βέβαιος ότι έβριζαν μόνο τα ΜΑΤ ή και κάποιους δυστυχείς διαμαρτυρόμενους... Ταυτοχρόνως υπήρχαν σποραδικά αλλά συστηματικά έντονοι κρότοι που ακούγονταν σαν σπασίματα και πέτρες, όχι πάντως σαν ρίψη δακρυγόνων κλπ. Άλλωστε, κάθε φορά που πέφτουν δακρυγόνα εκεί γύρω κλαίμε οικογενειακώς...
    Το ντου των ΜΑΤ έγινε στις 5.30 και ήταν αποφασισμένοι για συλλήψεις και προσαγωγές, πράγμα που ήταν και η εντολή που έδινε διαρκώς ο επικεφαλής. Ήταν δε ιδιαίτερα προσεκτικοί (εντυπωσιακά...) ώστε να μην προξενήσουν ζημιές στο πάρκο -υποθέτω ότι οι υπέυθυνοι του πάρκου γνωρίζουν αν έγιναν τελικά ή όχι ζημιές από τα ΜΑΤ, ώστε να αιτιολογείται η αναφορά σας ότι "δέχτηκε επίθεση το πάρκο", κάτι το οποίο είναι ψέμα.
    Τα ΜΑΤ απομακρύνθηκαν αμέσως από τον χώρο του πάρκου και πήραν θέση γύρω από αυτό αλλά δεν εμπόδισαν σε κανένα την πρόσβαση σε αυτό. Ξυλοδαρμοί στη διάρκεια του ντου δεν έγιναν μέσα στο πάρκο, ενδεχομένως να έγιναν στους γύρω δρόμους ή και στις κλούβες, αλλά πάντως στόχος δεν φάνηκε να είναι το πάρκο αλλά εκείνοι που το είχαν μετατρέψει τη συγκεκριμένη νύχτα σε ορμητήριο. [Και τη δική μας ζωή σε εφιάλτη καθότι ήμασταν για άλλη μία νύχτα ξάγρυπνοι μέχρι τις 6 το πρωί που τελείωσε η φασαρία]
    Επιτρέψετε μου να αναφέρω ότι υπήρξαν άνθρωποι, κάτοικοι της περιοχής, που υποδέχτηκαν με επευφημίες τα ΜΑΤ για τις συλλήψεις και την επιχείρηση ως ένδειξη ανακούφισης για όλα αυτά που ζούνε τον τελευτάιο καιρό. Δεν συμβαίνει συχνά κάτι τέτοιο στην περιοχή και παρότι είναι ανατριχιαστικό είναι απολύτως ενδεικτικό για το που έχει οδηγηθεί η κατάσταση. Δεν ξέρω αν αυτό είναι που θέλετε...
    Και κάτι τελευταίο: Υπήρχε άραγε εκείνο το βράδι κάποιος από τους υπεύθυνους του πάρκου για περιφρούρηση; Αμφιβάλλω ότι υπήρχε γιατί δεν θα είχε επιτρέψει να γίνει ορμητήριο για τσαμπουκάδες κάποιων ηλιθίων με τα ΜΑΤ ή με τους κάτοικους. Εκτός εάν υπήρχε και ήταν εντελώς ανίσχυρος μπροστά σε αυτούς τους ηλίθιους (κατι που θα έπρεπε επίσης να σας προβληματίσει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τάκη, μια χαρά τα λες.

    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει να "ονομαστεί" κάπως το πάρκο (ή ό,τι τελοσπάντων είναι αυτό). Πάρκο Γρηγορόπουλου, πάρκο Γκεβάρα, οδός Γρηγορόπουλου, οδός Μεσολογγίου, τα οδωνυμικά τα βάζει το κράτος (όχι "των Εξαρχείων", το άλλο), για λόγους δικούς του. Αν, το να προτείνεις να γίνει σχετικό δημοψήφισμα στον πάγκο ανάμεσα στις αγκινάρες και τα φασολάκια, είναι το χιούμορ σου, τότε και αυτό μ΄ αρέσει.

    Για να επιστρέψω τώρα σε αυτό που έγινε την Τετάρτη τα ξημερώματα (και δεν είναι τελείως άσχετο με την παραπάνω λεπτομέρεια): Οι εμμονές με την εξουσία (...οι όποιες εμμονές), λειτουργούν ταυτόχρονα σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μία, άρνηση/αντίδραση, και από την άλλη, υποκατάσταση - στην δεδομένη περίπτωση, ως καρικατούρα.

    Δεν ξέρω εάν το σύνθημα της εβδομάδας, μετά από αυτό που έγινε, θα έπρεπε να είναι "να πάτε αλλού να παίξετε". Ακούγεται και σκληρό και σνομπ. Είναι όμως είναι κρίμα κάτι τόσο σοβαρό όσο η διεκδίκηση ενός φυτεμένου χώρου μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή να ξεφτιλίζεται και να απαξιώνεται, επειδή του έτυχε όχι μόνον να υλοποιηθεί, αλλά και να εξακολουθεί σήμερα να λειτουργεί με την μορφή κατάληψης (εδώ, επιμένω, κι ας μην γίνομαι καθόλου ευχάριστος). Έχουμε μπλέξει, μου φαίνεται, την παιδική χαρά με το πανεπιστήμιο - και τα δύο μαζί, σε επίπεδο φαντασίωσης.

    Πώς βγαίνουμε από εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ!

    Aλληλεγγύη στο αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου

    Στις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης 22 Απρίλη, διμοιρίες των ΜΑΤ εισέβαλαν στο αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια και επιτέθηκαν απρόκλητα, χτυπώντας με ιδιαίτερη αγριότητα τον κόσμο που βρισκόταν εκεί.

    Τέσσερα άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια, εκ των οποίων δύο οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο: ο ένας με τραύματα στο κεφάλι και ο δεύτερος, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται, με κατάγματα στα χέρια.

    Αυτή η επίθεση των ΜΑΤ, λίγα μέτρα από το σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενάντια σε ανθρώπους που διαμορφώνουν και υπερασπίζονται έναν ελεύθερο χώρο στην πόλη, είναι κομμάτι της ευρύτερης προσπάθειας τρομοκράτησης των συλλογικών αυτοοργανωμένων κοινωνικών αντιστάσεων που αναπτύσσονται ενάντια στην τσιμεντοποίηση, την εμπορευματοποίηση και τον έλεγχο των ελεύθερων χώρων.

    Είναι κομμάτι της κρατικής καταστολής που με νέα τρομο-μέτρα, με την αστυνομοκρατία και τη στρατιωτικοποίηση της πόλης, με την αστυνομική βία, επιχειρεί, μάταια, να ανακόψει τους πολύμορφους κοινωνικούς αγώνες.

    ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ & ΠΑΤΗΣΙΩΝ, έχοντας βρεθεί αντιμέτωποι με την τρομοκρατία των ΜΑΤ και του Δήμου που στις 26 Γενάρη έστειλε τις μπουλντόζες να κόψουν τα δέντρα και να ισοπεδώσουν το χώρο για να γίνει ιδιωτικό πάρκινγκ, έχοντας σταθεί απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις που κατέλαβαν εκείνη τη μέρα το πάρκο, και απέναντι στους τραμπούκους του Κακλαμάνη δύο μέρες μετά, έχοντας ζήσει τη δολοφονική επίθεση της αστυνομίας στη διαδήλωση που έγινε στις 2 Φλεβάρη έξω από το Δημαρχείο, με τους τρεις σοβαρά τραυματίες, ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ στους ανθρώπους που χτυπήθηκαν και στην Ανοιχτή Συνέλευση του Αυτοδιαχειριζόμενου Πάρκου Ναυαρίνου.

    Ο αγώνας μας για την υπεράσπιση και την αυτοδιαχείριση των ελεύθερων χώρων είναι κοινός και ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ!

    Τα σχέδια αυτών που λεηλατούν τη φύση και τη ζωή μας, που στέλνουν τα ΜΑΤ για να χτυπήσουν και να τρομοκρατήσουν όσους αντιστέκονται, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ!

    Αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές.

    Ανοιχτή Συνέλευση Πάρκου Κύπρου και Πατησίων

    24/4/09

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί δεν γίνεται αναρτήσεις με τισ αποφάσεις των συνελεύσεων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενω διάφορα που γράφονται στα σχόλια αποτελούν αντικείμενο συζήτησης (και στις συνελεύσεις του πάρκου για όσους κάνουν τον κόπο να περνάνε καμια βόλτα), εν προκειμένω, επιτρέψτε μου να τα θεωρώ άκυρα εδώ και μάλιστα αυτή τη στιγμή. Απο που κι ως που, με ποια λογική καταδικάζουμε το θύμα (ναι, εδώ υπάρχει θύμα. Μάλιστα θύματα, δυο τον αριθμό). Επί της ουσίας τοποθετούμαι στο φόρουμ του buzz.reality-tape.com και βεβαίως στο μπλόγκ μου. Κάντε τον κόπο και δείτε το βίντεο του tvxs παρακαλώ: http://www.youtube.com/watch?v=z2lr01AJUWI&eurl=http%3A%2F%2Ftsimitakis.wordpress.com%2F&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή